2013. február 7., csütörtök

Mit jelent a Nanotechnológia?

A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél kisebb léptékben. E multidiszciplináris területen olyan tudományágak működnek együtt, mint a kolloid-kémia, a félvezető-fizika, vagy a szupramolekuláris-kémia.

A nanosz görög eredetű szó, jelentése törpe. A Nemzetközi Mértékegység Rendszerben (SI) a nano- előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. Így egy nanométer 10 méter. így aránylik 1 cm 10000 km-hez, vagy egy üveggolyó a Földhöz.

A 100 nm alatti mérettartományban működő technológiákat nevezzük nanotechnológiának. A hajszál vastagságának a százezred részét, a baktériumok ezred részét jelenti ez a mérettartomány.
Nanotechnólogia alatt értünk bármely technológiát, amelyet nanoskálán hajtanak végre és amelynek alkalmazásai vannak a valós világban. Magába foglalja olyan fizikai, kémiai és biológiai rendszerek előállítását és alkalmazását, amelyek nagysága egy atom vagy molekula méretével vethetők össze, valamint a kapott nanostruktúrák beépítését nagyobb rendszerekbe.

Elsőre az is természetesnek tűnhet, hogy a nanotechnológia valamilyen rettentő pici dolgoknak a készítését jelenti.Valójában a nanotechnológia nem (csak) a miniatürizálás egy lehetőségét jelenti.

A nanotechnológia egy a "szokásos" gyártástechnológiáktól alapvetően eltérő technológia. Az emberiség által eddig alkalmazott technológiák - a pattintott kőkorszaktól mostanáig - úgy működtek, hogy valami nagyobb darabból eltávolították a "felesleget". Mondjuk például egy nagyobb darab kőből kifaragtak (pattintottak) egy kőbaltát, egy nagyobb fémdarabból esztergáltak egy alkatrészt. stb.

A nanotechnológia "visszafelé" dolgozik atomonként próbálja összerakni a dolgokat. (Tulajdonképpen
az élővilág már régen "felfedezte" a nanotechnológiát, mert az élőlények - enzimjeik segítségével -
a legegyszerűbb elemekből, vegyületekből építik fel lépésről-lépésre mindazokat az anyagokat /főleg
fehérjéket/, amelyekből az élővilág felépül.)

A nanotechnológia az eddig megismert természeti törvények alkalmazásával "rakja össze" az atomokat vagy molekulákat meghatározott funkciók, célok elérése érdekében. A nanotechnológia gyakran olyan "szerkezeteket" hoz létre, amelyeket "hagyományos" technológiákkal nem lenne lehetséges. Ma a tudományban a nanotechnológia fejlődik a leggyorsabban.


Nanotechnológia a kozmetikában

Napjainkban az egyik legdivatosabb és legfejlettebb eljárás, a nanotechnológia megjelent a szépségiparban is. A gyógyszerkutatásokban alkalmazták először a nanotechnológiát, majd a kozmetikumok gyártása során is felhasználták a tapasztalatokat. A liposzómákat már régóta ismerjük a mindennapi gyakorlatban, de az új
nanovilág még ennél is jobb lehetőségeket kínál: a nanokészítmények stabilabbak, sokféle pH-értékű bőrön
jól hatnak.

A nanométer elképesztően kicsi méret, ezért lehetséges, hogy a nanorészecskékkel bármilyen hatóanyag bevihető a bőr mélyére, sőt akár a véráramlatig is A nanoszférák és nanokapszulák jól bemasszírozhatók, és kis méretük miatt a sejtek közötti réseken is behatolhatnak. Valamint az is szabályozható, hogy melyik rétegben vagy milyen sejtek közelében szabaduljon ki belőlük a hatóanyag. Lényeges, hogy oda és akkor érkezzenek ezek az anyagok, ahova és amikor szükség van rájuk.

Nagyon hatékony újdonság a kozmetikai iparban az úgynevezett kicsiny lipidszállító nanorészecske, az NLC, amellyel a különösen érzékeny vegyületeket, például a Q10 coenzymet is biztonsággal és épségben
be lehet vinni a bőrbe. A nanotechnológiával ezeknek az apró részecskéknek a használatával talán végre megoldódik a hatóanyagok beviteli problémája.



A nanotecnológiával előállított kozmetikum hatása csodálatos és ártalmatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése